California Institute of Technology (Caltech)

Pasadena, California, United States

On this Page:

Sprinkles

California Institute of Technology Virtual Tour

California Institute of Technology (Caltech) Map Location

Address: 1200 E California Blvd, Pasadena, CA 91125, United States

Q1. Is California Institute for Technology better than Harvard?

Answer - As per the latest rankings, the California Institute of Technology is placed better than Harvard in terms of better funding, research opportunities, industry income, and international outlook.

Q2. Which is better California Institute for Technology or MIT?

Answer - Caltech and MIT institute are both placed as the top universities of the world. While their rankings are placed at a similar pedestal, Caltech holds a better ranking in terms of learning experience; however MIT holds a better position in terms of diversity, research, and employability. 

Q3. Is Caltech harder to get into than Harvard?

Answer - The average acceptance rate of Caltech University as per latest ranking is placed at 6.4% and the acceptance rate of Harvard University is placed at 5.3%. However, when it comes to the domain of STEM, Caltech is the second toughest school followed by Harvard to get into in the state of America.

Q4. What GPA do I need to get into Caltech?

Answer - California Institute of Technology does not have a bar on minimum GPA requirement, however, successful applicants usually have GPA around 3.5 or 4.0 in terms of USA GPA. 

Q5. Why is Caltech so famous?

Answer - Caltech offers a truly interdisciplinary academic frontier where the students get a chance to pioneer into the new fields of research helping them stay ahead in competitions. Not only does Caltech bestows its students with amazing real research opportunities but also makes sure its students are research active and successful scholars.

Q6. Is Caltech a prestigious university?

Answer- Caltech has been consistently producing scholars throughout the years wherein it has birthed 32 nobel laureates in the last century and has been topping the list of Times Higher Education World University Rankings making it highly prestigious.

Q7. Is Caltech an Ivy league?

Answer- No, Caltech does not fall in the Ivy league colleges. Caltech is a private institution but holds the same respect as that of an Ivy league when it comes to acceptance rate, academic competitiveness, and career opportunities. 

Q8. How to get into Caltech from India?

Answer- Apart from keeping a very competitive score in SATs and ACTs, consistent interest in Science and Maths subjects; the applicant needs to apply for a common application and submit essays as well while meeting all other criterias as mentioned in their website without missing out on proper research.

Q9. How to get admission in Caltech?

Answer- Being one of the most competitive colleges in the world, you need to consistently maintain a high GPA and add classes of specialisation in your academic portfolio. Apart from this try to cultivate extracurricular hobbies in the similar background. Make sure you develop a good relationship with your professor for getting good recommendation letters, practice writing good essays and apply for the admission at an early stage.